Jak zvýšit Alexa rank? pište správný články a ono to přijde samo…
20.3.2013
Jak si zaručeně (ne)naštvat dtp studio při tvorbě zakázky
4.4.2013
Jak zvýšit Alexa rank? pište správný články a ono to přijde samo…
20.3.2013
Jak si zaručeně (ne)naštvat dtp studio při tvorbě zakázky
4.4.2013
Ukázat vše

Vlastimil Modr – Gimp v teorii a praxi 2. díl – Stažení, instalace a základní nastavení

Gimp je volně šiřitelný editor obrázků a kreslící nástroj, který lze rozšířit o další pluginy nebo skripty. Pokud navíc umíte programovat, Gimp si můžete upravit, neboť k dispozici je i zdrojový kód. Dnes si probere podrobně instalaci.

 

Předem tohoto článku chci upozornit, že na těchto stránkách najdete také snadné úpravy fotografií, různé efekty, retuše a jiné triky pro Adobe Photoshop a najdete je zde.

Kde stáhnout Gimp?
Stahovat můžete z mnoha zdrojů, mezi nejznámější z nich patří určitě: Slunečnice.cz, Stahuj.czExistují také oficiální stránky a další známé zdroje, které nabízejí Gimp ke stažení: Gimp.org (anglicky) Gimp win (anglicky ) Gimp.cz.

Na oficiálních stránkách naleznete vždy nejvyšší verze programu, ale ne vždy se musí jednat o program pro běžnou práci – může se jednat o verzi testovací. Na uvedených zdrojích (a dalších jiných) naleznete také nápovědu Gimpu ke stažení.


– Stáhněte si kompletní tutoriály kanálu dtpko.cz bez reklam –

 

 

Gimp pro Linux i pro Windows
V první řadě je třeba zdůraznit, že Gimp je multiplatformní, takže existuje ve verzi pro Windows i pro Linux (GIMP je původně linuxový program). Pokud tedy používáte OS win, je nutné se ujistit, zda se chystáte instalovat Gimp pro Windows – tato verze obsahuje nezbytné knihovny.

 

Jakou verzi Gimpu používat?
Obecně se doporučuje používat aktuální verzi, ale praxe ukazuje, že aktuální někdy neznamená totéž co stabilní verze. Drobné problémy vznikají zejména v souvislosti s nově vydanou verzí Windows. Já osobně nerad měním verze jen proto, že vyšla nová. Pokud další verze neobsahuje zásadní zlepšení (tím nemyslím stabilitu – její zlepšení se uvádí vždy) používám osvědčenou verzi, kde dosavadní pluginy fungují naprosto bez problémů.

Kromě „klasické“ verze Gimpu existují také další alternativy:

  • GIMP Portable (bez instalace) – přenosná verze, která je určena především pro používání na paměťových USB zařízeních jako jsou flash disky, USB klíčenky apod. Tuto verzi není nutné instalovat, jedná se o samorozbalovací archiv.
  • GIMPshop – nabízí modifikované uživatelské prostředí podle klasického Adobe Photoshopu. Usnadňuje práci zejména těm, kteří jsou již na prostředí Photoshopu zvyklí.

 

Jak instalovat (aktualizovat) Gimp?

gimp instalaceAktualizace Gimpu – v tomto smyslu slova není možná. Pokud chcete instalovat novější verzi Gimpu, nejprve odinstalujte tu starší, přičemž toto pravidlo neplatí pro GIMPshop.

! Instalace Gimpu je velmi jednoduchá a zvládne ji začátečník. Pokud v průběhu instalace nevíte, co k čemu slouží, nic neměňte a jen potvrzujte.

 

 

Kontrola aktuální verze Gimpu
Pokud si nejste jisti, jakou verzi používáte zkontrolujte ji:

  • u nespuštěného programu – na ploše monitoru přesuňte kurzor myši nad ikonu zástupce programu – zobrazí se číslo verze.
  • u spuštěného programu – zvolte příkaz Nápověda > O aplikaci, číslo verze se objeví v informačním okně.

 

Instalace Gimpu
Důležité! V minulosti bylo nutné nejdříve instalovat knihovny pro windows. Přestože je naleznete v mnoha zdrojích ke stažení – neinstalujte je!

Nejnovější verze GIMPu pro OS Win už gtk knihovny obsahují, takže Gimp můžeme instalovat přímo jako celek!

  1. Odinstalujte starší verzi programu (viz výše).
  2. Pokud ještě používáte velmi starou verzi, odinstalujte knihovny GTK+ (platí pouze pro operační systém Windows)
  3. Nainstalujte vlastní program, jednotlivé kroky během instalace pouze potvrzujte.

 

Změna jazykové verze

gimp zmena jazykaGimp obsahuje překlady do mnoha světových jazyků včetně češtiny. Výchozí jazyk je během instalace automaticky nastaven podle jazyku operačního systému. Můžete jej změnit takto:

  1. V seznamu nainstalovaných programů označte knihovny GTK+ Runtime Environment.
  2. Klikněte na aplikaci Select language.
  3. V novém okně Select language for GTK+ programs vyberte v rozevíracím seznamu All users‘ language požadovaný jazyk.
  4. Volbu potvrďte.
  5. Pokud byl program spuštěný, ukončete jej, změna se projeví po opětovném spuštění.

 

Instalace a používání nápovědy pro Gimp

instalace napovedy pro gimp
Soubor nápovědy není součástí programu Gimp, ale můžete jej doplnit (v českém jazyce nemusí být dostupná aktuální verze).

 

Instalace nápovědy

  1. Instalaci spustíte kliknutím na ikonu souboru nápovědy.
  2. Během instalace v okně Setup – The GIMP označte, jaký jazykový balíček požadujete nainstalovat (můžete nechat označenou pouze češtinu – volba Czech) a potvrďte tlačítkem Next.
  3. Budete informováni o tom, že vybrané jazykové balíčky budou nainstalovány (angličtinu nelze zrušit). Stiskněte tlačítko Install.
  4. Po úspěšné instalaci stiskněte tlačítko Finish.

 

Vyvolání nápovědy

Možností je několik:

  • Vyvolání kompletní nápovědy – stisknutím tlačítka F1 vyvoláte kompletní uživatelskou příručku.
  • Nápověda on-line – v předvolbách můžete změnit nastavení na systém nápovědy on-line (pouze angličtina).
  • Nápověda k danému tématu – stiskněte tlačítko Nápověda přímo v okně používané funkce.
  • Stručná nápověda – nabídka na dostupné možnosti se zobrazuje také ve spodní liště okna obrázku ve vybraných krocích. Proto při práci s Gimpem věnujte této oblasti pozornost.

* Tip dne – obsahuje užitečné tipy, které vám pomohou připomenout některé důležité zásady či možnosti používání programu. Tipy zobrazíte příkazem Nápověda > Tip dne. Pokud klepnete na nabídku Dozvědět se víc, zobrazí se příslušná strana uživatelské příručky. Pokud není tato nabídka aktivní, nápověda není k danému tématu vytvořena.

 

Když se nápověda nezobrazuje…
Pokud se nezobrazuje nápověda (uživatelská příručka), ujistěte se, že je soubor nápovědy opravdu nainstalovaný. Zkuste ukončit a znovu spustit program. Pokud nápovědu nelze ani nyní zobrazit, v předvolbách Systém nápovědy změňte nastavení Uživatelská příručka na volbu Použít lokálně instalovanou kopii. Další možnost: v předvolbách Systém nápovědy změňte nastavení Používaný prohlížeč nápovědy na volbu www prohlížeč.

 

Jak v Gimpu nainstalovat zásuvné moduly a skripty
Gimp můžete dále rozšířit o zásuvné moduly (pluginy) nebo skripty a také v Gimpu pak můžete např. zpracovávat surové soubory RAW.

Rozdíl mezi modulovými filtry a skripty je v tom, že skripty dokáží sdružit více funkcí najednou v jednom kroku, a proto výrazně ulehčují práci. Zde je nutno podotknout, že Gimp je otevřený software a pluginy jsou vytvářeny různými autory. Jejich funkčnost ani bezpečnost tedy není zaručena a proto by je měli používat pouze zkušení uživatelé. Ověřte, zda je daný plugin či skript určen pro vámi používanou verzi programu a pokud je dostupná dokumentace autora, řiďte se jí.

Zásuvné moduly pro Gimp můžete stahovat např. ze stránek GIMP Plugin Registry (anglicky) nebo je naleznete i na mnoha českých stránkách. Při instalaci zásuvných modulů berte na vědomí, že:

  • V linuxu je instalace zásuvného modulu obvykle velice jednoduchá, ve Windows to může být někdy velmi komplikované až nemožné, v závislosti na konkrétním modulu.
  • Pro operační systém Windows používejte výhradně zkompilované moduly.
  • Stejný modul nemusí být funkční v různých verzí Gimpu.

 

Instalace zásuvného modulu
Existují dva druhy modulů: s i instalačním balíčkem nebo bez něho:

  • Instalační moduly – tyto moduly nainstalujte jednoduše kliknutím na jejich ikonu.
  • Zásuvné moduly bez instalátoru – tyto moduly je třeba zkopírovat do vybraného adresáře (pro všechny uživatele): C:\Program Files\GIMP-2.0\lib\gimp\2.0\plug-ins. Pro zkušené uživatele existuje také adresář pro určeného uživatele: C:\Documents and Settings\určený uživatel\gimp – číslo verze\plug-ins.

Po instalaci modulu Gimp ukončete a znovu jej spusťte.

 

Instalace skriptů
Program můžete rozšířit o další funkce pomocí skriptů.

  1. Skript zkopírujte do adresáře C:\Program Files\GIMP\share\gimp\2.0\scripts
  2. Gimp ukončete a znovu spusťte.
  3. Úspěšně nainstalovaný skript se zobrazí v menu Skript-Fu nebo v nabídce Filtry.

Po opětovném spuštění Gimp prohledá příslušné adresáře a pokud je vše v pořádku, načte je. A nebo ne… 


Kontrola nainstalovaných modulů

kontrola modulu gimpPokud modul není viditelný (nepřidal se do místní nabídky), můžete zkontrolovat, zda je v seznamu modulů. Všechny nainstalované zásuvné moduly jsou umístěny ve společném adresáři.

 

  • Zvolte příkaz Nápověda > Prohlížeč zásuvných modulů.
  • V okně Prohlížeč zásuvných modulů se zobrazí seznam nainstalovaných modulů (i těch, které jsou součástí Gimpu) a další informace.
  • Modulů je v adresáři opravdu velké množství – jeho název vepište do pole Hledat – obvykle stačí prvních několik písmen. Pokud jste název modulu zapomněli, můžete použít záložku Stromový pohled, třeba se vám vybaví 

 

Nefunkční moduly a skripty – co teď?
Pokud se nedaří modul spustit, můžete se pokusit něco s tím udělat, minimálně jej obnovit…

Při každém spuštění programu jsou všechny skripty a zásuvné moduly vždy znovu načítány. Pokud ale dojde k nějaké chybě a některý z nich je nefunkční, můžete je nechte znovu jednotlivě načíst.

  • Nefunkční skript – zvolte příkaz Filtry > Script-Fu > Obnovit skripty.
  • Nefunkční modul – zvolte příkaz Upravit > Moduly. V okně Správce modulů stiskněte tlačítko Obnovit.

 

Reset filtrů
Pokud potřebujete obnovit všechny filtry najednou, můžete zvolit výchozí nastavení všech filtrů, ale pozor, tuto funkci používejte s rozvahou! Zvláště pokud s Gimpem již pracujete a máte nějaký poměrně složitý filtr nastavený k obrazu svému, omylem si jej resetujete také.

  1. Zvolte příkaz Filtry > Resetovat všechny filtry.
  2. V okně Přenastavit všechny filtry budete požádáni o potvrzení.
  3. Volbu potvrďte tlačítkem Obnovit.

Různých dalších základních nastavení pro úspěšnou práci s Gimpem existuje celá řada, např. při nedostatečném hardwaru se to týká hlavně operační paměti. Může se jednat o zlepšení či odstranění nestability programu. Tento problém pomůže vyřešit např. nastavení vyrovnávací paměti dlaždic, ale tyto experimenty doporučuji zatím nechat na dobu, kdy program budete ovládat a umět řešit případné problémy.

 

Diskutovat k tomuto článku můžete zde

 

– Vlastimil Modr –



– Youtube kanál dtpko.cz – Tutoriály v češtině pro Adobe Photoshop –
Na Youtube kanálu dtpko.cz aktuálně 8870 odběratelů sleduje české tutoriály pro Adobe Photoshop. Přidáte se?
UKÁZAT





Vlastimil Modr
Vlastimil Modr
Milovník kreativních fotografií a editací, ve volném čase fotograf, autor knihy 333 tipů a triků pro Gimp – rychlá řešení pro každou situaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0
    0
    dtpko.cz – Košík
    Košík je prázdnýNávrat do obchodu