Photoshop – Jak vytvořit HTML newsletter bez programování a editování šablony
1.3.2016
Photoshop – Psd soubory pro sociální sítě a jak s nimi pracovat
12.3.2016
Photoshop – Jak vytvořit HTML newsletter bez programování a editování šablony
1.3.2016
Photoshop – Psd soubory pro sociální sítě a jak s nimi pracovat
12.3.2016
Ukázat vše

Indesign – Několik tipů na urychlení práce

Ne opravdu to není chyba a nepublikovali jsme stejný článek dvakrát. Jen jsme se rozhodli na pár dnů oprášit tento článek s tipy do Indesignu z jediného důvodu, a to proto, že k článku až nyní vzniklo video na kanálu dtpko youtube. Můžete sledovat zde, nebo na konci článku.

 

Předem tohoto článku chci upozornit, že na těchto stránkách najdete také snadné úpravy fotografií, různé efekty, retuše a jiné triky pro Adobe Photoshop a najdete je zde.

Dnes přinášíme pár tipů na zrychlení práce v Indesignu. Pro pokročilejší z vás jsou tyto věci dávno známé a používané, ale myslím si, že je dobré, na tyto kroky v indesignu upozornit.
Celkově jde o tipy, které zkracují výslednou práci v Indesignu. Podobných tipů je více a pokud bude mít článek čtenost, budou další. Vybral jsem ty, o kterých si myslím, že jsou opravdu zásadní.

 

1. Používejte přednastavení na založení nového dokumentu

Používání přednastavení (presetů) při zakládání dokumentu je skoro povinnost. Děláte například banner rozměru 728×90 px. Nikdy nevíte, kdy tento rozměr budete potřebovat znovu, a za 14 dní už si rozměr možná ani pamatovat nebudete, proto stačí uložit si rozměr banneru pod názvem Google Banner 728×90 a příště, při zakládání nového dokumentu, použít jen záložku s tímto názvem.


– Stáhněte si kompletní tutoriály kanálu dtpko.cz bez reklam –

Presety pri zalozeni dokumentu

 

2. Na rozdělení, nebo nedělení textu používejte správné funkce

Není nic horšího než odstavec textu rozdělovat enterem. Nebo slovo které nechcete dělit, odhodit enterem, nebo měkkým enterem (shift + enter) na další řádek. V případě dělení se do rozděleného slova bohužel dost často dopisuje znak minus “-“.

V indesignu se pro rozdělení používá funkce “neviditelný rozdělovník” (menu TEXT/Vložit speciálni znak/rozdělovníky a pomlčky/neviditelný rozdělovník) a na nedělení slov používejte funkci “bez rozdělení” najdete ji v záložce znaky v menu Okna/text a tabulky/znaky. Označíte slovo (nebo spojení slov) které nechcete rozdělit kurzorem a v záložce znaky/bez dělení nastavíte atribut nedělit. Obr. níže.

Zde také usnadňujete práci komukoli, kdo bude pracovat v dokumentu po vás, protože není nic horšího, než špatně se zalamující text v odstavci v důsledku dělení enterem.

bez rozdeleni

Bez rozdělení

neviditelny-rozdelovnik

Neviditelný rozdělovník

 

3. Používejte jedno textové okno na text i headline

Indesign umožňuje u textového rámečku vícesloupcové sazby roztáhnout headline přes více sloupců ve stejném textovém okně. Je to možné díky záložce na obr. níže. Výhodou této úpravy je, že odpadá starost z dřívější verze Indesignu, kde se headline a text musel dávat do každého textového rámečku samostatně. Celkově tak sazba vypadá přehledněji. Ne však každý je ochoten si na tuto změnu zvyknout a né vždy je to ideální řešení.

pres dva sloupce

menu pro přesah na dva sloupce

 

headline pres dva sloupce

Headline přes dva sloupce textového rámečku

 

4. Používejte zarovnání objektů pomocí nástrojů pro zarovnání

Nejlepším způsobem jak zarovnat více objektů najednou je používat nástroje pro zarovnání. Můžete tak zarovnat objekty na stejnou vzdálenost od sebe, nebo srovnat více objektů na stejnou pozici podle jednoho správně umístěného objektu (volba se jmenuje zarovnat podle). Bez těchto nástrojů není možné docílit přesného umístění objektů v jakémkoli Indesign dokumentu.

 

zarovnani objektu

zarovnání objektu

 

5. Používejte matematické operace pro úpravu objektu

Trošku složitější nadpis neznamená nic speciálního. Pokud chcete nějaký objekt v Indesignu upravit, nemusíte nic složitě počítat na kalkulačce, ale do políčka s rozměrem objektu napíšete třeba – 43 mm a enter. Indesign sám zmenší požadovaný objekt o napsaný rozměr. Platí to téměř u všech volitelných parametrů v Indesignu. Používat můžete i dělení násobení a procenta. Což se opravdu vyplatí používat.

pouzivejte matematicke operace pro zmenseni objektu

od 158 mm se odečte 43 mm a Indesign upraví okno

 

6. Používejte vkládání na stejné místo

Vkládání na stejné místo je opět funkce, bez které se neobejdu. Týká se kopírování objektů mezi stránkami, kde za pomocí zkratky (obvykle trojhmat cmd+shift+v) vložíte objekt na stejnou pozici, kterou měl na stránce, ze které byl zkopírován. O důležitosti této funkce asi není potřeba psát nic dalšího.

vlozit-na-stejne-misto

Menu Úpravy kde najdete vložit na stejné místo…

 

7. Používejte zobrazení skrytých znaků

Zobrazení skrytých znaků umí i Word. V Indesignu se bez nich opravdu neobejdete. Zobrazíte tak dvoj mezery, tvrdé entery, a mnoho dalších textových značek. Na vyčištění textu od chybných znaků se použivají různé skripty, například známý TypoScript. Zkratka na zobrazení skrytých znaků je (cmd+alt+I), nebo přes menu text/zobrazení skrytých znaků.

zobrazte si skryté znaky

Dokument se zobrazením skrytých znaků

 

8. Používejte nástroj stránka na změnu velikosti

Dalším nástrojem, který využívám, je nástroj stránka. Jde o nástroj, který vám dovolí změnit libovolnou stránku na jakoukoli velikost. Využítí se hodí na různé hřbety publikací, chlopně, nebo různé formáty inzercí, které chcete mít v jednom dokumentu. Zde je potřeba jen pamatovat na to, že pokud tento nástroj použijete, rozměr dokumentu Indesignu nebude souhlasit s touto volbou nastavení stránky.

Uvedu příklad: založíte dokument A4 210×297 a někdo, aniž by na toto pamatoval, u tohoto dokumentu pomocí nástroje stránka změní rozměr na 200×280 mm a dokument takto uloží. Pokud v Indesignu soubor následně otevřete a dáte si informaci o nastavení dokumentu, Indesign hlásí původní rozměr. Může se tak stát, že odešlete inzerci se špatným formátem a přitom jste si rozměr v nastavení dokumentu zkontrolovali. Řešení je jednoduché. Buďto nepoužívat nástroj stránka u jednostránkového dokumentu (což má logiku) a nebo při změně rozměru, pomocí nástroje stránka, přepsat rozměr i v nastavení dokumentu.

 

pouzivat nastroj stranka

Rozdělený dokument s použitím nástroje stránka

 

9. Používejte vícesouborové importování

Vícesouborové importování fotek nebo PDF souborů je velkým usnadněním. Princip spočívá v tom, že označíte v adresáři například 20 fotek, které najednou přetáhnete do dokumentu indesignu. U kurzoru se vám objeví malé číslo 20 (počet fotek které importujete) a vy je můžete naimportovat jednu po druhé na požadované místo, nebo je přímo vložíte do přednastavených obrazových rámečků.

Pokud při tomto vložení fotek natáhnete čtvercové okno myší z levého horního rohu k pravému spodnímu a aniž byste uvolnili tlačítko myši stisknete šipku nahoru (počet řádků) a šipku vlevo/vpravo počet sloupců, vyskládáte tak během krátké chvíle větší množství fotek (obr níže). Pokud to znělo moc složitě, máme na dtpko Youtube kanálu k vícesouborovému importování video zde.

vicesouboru

Vícesouborové importování

 

10. Používejte vyplnění zástupným textem

Lorem ipsum text je známý už léta. V indesignu je vyplnění zástupným textem (přes pravé tlačítko / vyplnit zástupným textem) dobré používat v návrzích, kde chcete ukázat pracovní text pro lepší představu finálního návrhu. Zde opravdu pozor hlavně u drobných textů například u fotografií, aby se tyto pracovní texty nezapomněly nahradit správným, finálním textem. Bohužel, už jsem zažil i výtisk, kde jsem si o Lorem Ipsum docela hodně přečetl 🙂

vyplneni zastupnym textem

ukázka textu lorem ipsum

 

11. Používejte výstupní preflight panel

Indesign sám o sobě má v sobě výstupní kontrolu s možností nastavení jednotlivých parametrů. Doporučuji používat alespoň tu, se základním nastavením, a nechat Indesign aby vás informoval o přetékajícím textu. Další volby si nastavte v profilech, které budete používat například těsně před exportováním do PDF. Pokud byste si je totiž nechali zapnutý nepřetržitě v průběhu práce, Indesign se touto kontrolou hodně zpomalí.

 

vyuzivejte prefligt panel

Výstupní preflight panel

 

12. Používejte přednastavení na export PDF

Indesign sám o sobě pár přednastavených presetů na export PDF obsahuje již v základu. Nicméně výstupní nastavení se většinou liší dle tiskárny, nebo parametrů výstupního média. Proto není nic otravnějšího, než tyto parametry pokaždé nastavovat znovu. Věřím ale, že používání výstupních exportů do PDF je už rutina i pro Indesign začátečníky. Můžete tak vyřešit exporty v 72 dpi, 150 dpi, 300 dpi a třeba bez ořezových značek atd.

pouzivejte presety pro export PDF

Výstupní preset nastavení exportu PDF

Sledujte video s tipy v Indesignu na kanálu dtpko youtube
(Některé body v tomto videu se mohou lehce lišit od publikovaného článku.
Článek i video se však vzájemně doplňují…)



– Youtube kanál dtpko.cz – Tutoriály v češtině pro Adobe Photoshop –
Na Youtube kanálu dtpko.cz aktuálně 8870 odběratelů sleduje české tutoriály pro Adobe Photoshop. Přidáte se?
UKÁZAT





dtpko.cz (Pavel Günther)
dtpko.cz (Pavel Günther)
Stránky dtpko.cz byly založeny v roce 2013. Jsem rád, když vám článek, nebo tutoriál pomůže s úpravou fotografie. Mohu ještě nabídnout ONLINE Kurzy a pro Adobe Photoshop CZ Akce. Pozvat vás na Patreon, kde najdete bonusový obsah a nebo třeba Prémiové tutoriály s triky na úpravu fotek. Kontakt na mě je dtpko@email.cz

13 Comments

  1. Eva napsal:

    7. Používejte zobrazení skrytých znaků

    Prosím Vás, ráda bych pracovala při zobrazení skrytých znaků, ale nevím, proč mi zobrazení nefunguje..
    Zkoušela jsem předvolby i režimy zobrazení, tak nevím 🙁

    Děkuji.

    • dtpko.cz napsal:

      Zkuste postup (jabko+alt+I na mac nebo ctrl+alt+I na pc nebo) + w klávesa, která odkryje spadávku dokumentu… pokud nepomůže napište…

    • kubik napsal:

      zobrazení znaků nefunguje také v režimu náhledu, takže ten také vypnout do „normálního“ režimu 🙂

  2. Tom napsal:

    Dobrý večer, bod 3 (Nadpis přes více sloupců) funguje i v Indesignu CC 2014? Postupoval jsem podle návodu a bohužel se daný text přes více sloupců neroztáhl.
    Označil jsem požadovaný text, následně v panelu Odstavec vybral Přes více sloupců – v Rozvržení odstavců jsem vybral Přes více sloupců a do Rozpětí zadal Všechna (zkoušel jsem vybrat i rozpětí 2) ale nic se nestalo. Text zůstal pouze v levém sloupci a do pravého se neroztáhl. Dělení textu do sloupců funguje, takže už nevím, co mám vyzkoušet, aby byl text přes dva sloupce. Může mi prosím někdo poradit? Děkuji Tom.

  3. jarda007 napsal:

    Nainstalovali jsme na IMac Pro nový systém OS Mojave a Adobe CC2019, jenže nejsme schopni dostat do PPD tiskárnu Adobe PDF 9.0 pro postscript soubory na tisk. Pracujeme s .ps soubory velikosti 7-9 GB, které se distilují v dané AD aplikaci a ten jako jediný korektní soubor přijímají tiskárny, pro které DTP děláme. Neporadí nám někdo jak vytvářet korektní .ps soubry pro tisk, nebo jak do tiskáren naiplementovat Adobe PDF printer?

  4. jarda007 napsal:

    Zdravím, tak jsme to dle postupu zkusili a funguje to i v CC2019. Sice do systémové složky tiskáren jsme to nedostali, ale při reinstalaci či upgrade to není složitý postup. Vím, že jsme to již asi dělali i v CS6, ale to je již fakt dlouho. V každém případě děkuji za tip.

  5. Mirka napsal:

    Dobry deň. Chcem sa spýtať. Pracujem s Adobe Indesign. Vytváram katalóg, no problém nastáva pri tretej stránke, keď vkladám fotku, následne chcem urobiť export do PDF. A nejde. Dva strany predtým boli vkladane obrázky vizualizácie, a predtým to slo v phodd. Kde by mohla byt chyba? Už si neviem rady. Za skorú odpoved vopred ďakujem

    • dtpko.cz napsal:

      Dobry den,
      A nejde znamena ze bez hlasky neudela pdf? Nebo indesign spadne? Nebo jak se to projevuje? a neprbehne ani interaktitvni pdf? Nekdy ta volba exportovat jako interaktivni pomuze.

  6. GIF242 napsal:

    Super tutorial, díky za help! Po 3 letech jsem si vzpomněl na to, že jsem bod 3 viděl u tebe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0
    0
    dtpko.cz – Košík
    Košík je prázdnýNávrat do obchodu